Till innehåll på sidan

Det blir för dyrt

Även om priset på solceller har gått ner kraftigt är det fortfarande många som tycker att de kostar för mycket. Detta framkom även i våra intervjuer - men kostar det verkligen så mycket?

I våra intervjuer visade det sig att många respondenter upplevde att investeringskostnaden för solceller var för hög, speciellt i relation till hur lång tid de såg att det skulle ta att tjäna in denna. För många var 10 år en brytpunkt, och argument runt hur länge de tänkt bo kvar i huset användes för att förklara varför de inte var intresserade av att investera i solceller. Osäkerheten var också stor om värdet på huset skulle gå upp eller ner om de investerade i solceller. Problemet är att det är så många faktorer som påverkar kalkylen och dessa är dessutom svåra att uppskatta. Därför blir det väldigt svårt att räkna ut när investeringen har återbetalat sig. Här kommer en film som beskriver ett annat sätt att tänka kring investeringen av solceller.

Creative Commons-licens
Solceller - Varför inte? Det blir för dyrt... av KTH Green Leap är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 4.0 Internationell licens.

Om du vill veta mer om vad hushållen sa i intervjuerna kan du läsa om det i vår slutrapport (pdf 563 kB) .